Färre ledamöter i kommunfullmäktige och nämnder i Eskilstuna vill moderaterna ha 2018

Idag har vi moderater tillsammans med övriga majoritetspartier tagit initiativet till de första samtalen om den framtida politiska organisationen i Eskilstuna. Idag har Eskilstuna en alldeles för stor och dyr politisk organisation och det måste vi göra något åt.

– Vi moderater vill se att dagens kommunfullmäktige minskas ner från 79 ledamöter till 61 ledamöter. Eskilstuna har en av Sveriges största kommunfullmäktigeförsamling. I Västerås har man 61 ledamöter i kommunfullmäktige. Varför har Eskilstuna så många fler fast vi är en mindre kommun?

– Vi moderater vill även se en minskning gällande antalet ledamöter i nämnderna. Idag har vi 15 ledamöter i nämnderna och vi vill att det minskas ner till 11 ledamöter. Jämför vi oss med Västerås igen så har de nämnder med 7-9 ledamöter men de har något fler nämnder än Eskilstuna.

– Sedan vill vi ta bort alla suppleanter i bolagsstyrelserna.

– Översyn av arvodesreglementet gällande arvoden och villkor.

Detta är de stora frågorna som vi driver gällande den politiska organisationen. Till detta kommer även frågor såsom politiska sekreterare, antal kommunalråd, utskott/beredninger etc att diskuteras eftersom allting hänger ihop.

Det viktigaste är att vi nu tar initiativ till att skapa en modern och bra politisk organisation för en modern fungerande representativ demokrati.

Jag återkommer i frågan löpande.

politik

4 reaktioner på ”Färre ledamöter i kommunfullmäktige och nämnder i Eskilstuna vill moderaterna ha 2018

 1. Det är enkelt att som företrädare för ett betryggande stort parti föreslå minskningar av antalet ledamöter både i KF och de olika nämnderna. Ett litet parti kan inte ens vara säkra på att få någon representation i KF – än mindre i de olika nämnderna!!! Det är ett effektivt sätt att ”rensa bort ” de mindre partierna, och därmed mångfalden och valfriheten för väljarna. Det är också ett effektivt sätt att utestänga flera partier från såväl inflytande som information inom olika politikområden.

  • Hej Kerstin, till valet 2018 inför enligt vallagen även en spärr på 3% i kommunerna. Detta handlar inte om att rensa bort något/några partier. Det funkar ju bra i Västerås och partierna finns även i kf där. I Eskilstuna erbjuds alltid insynsplatser ifall man inte har någon plats i nämnder eller liknande. Men oftast sker någon typ av valsamverkan mellan partierna som har skett i Eskilstuna mellan L, Kd, V och Mp för att optimera antal platser. Som sagt handlar det inte om att rensa bort eller utestänga.

   Hälsningar
   Jari

 2. Ni föreslår minskning av ledamöter till det absolut minimala som är lagligt för kommunen.

  Om man har argument om priser så bör man göra en översikt på kommunens ledamöters löner också. För det är det som gör det dyrt. Jag kan sitta i kommunfullmäktige, helt kostnadsfritt, om jag fick (och hade inkomst för att överleva och klara av uppdraget med resor m.m.). D.v.s. då kostar det i princip ingenting.

  Det finns självklart för- och nackdelar med färre och fler röstberättigade. Men argumenten måste komma mer från demokratiskt synvinkel än ekonomiska.

  Så Jarri, vad är det demokratiska fördelarna att ha färre ledamöter noll suppleanter i bolagsstyrelsen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s