Matsvinn, färre barn dör i olyckor och Kina är den största miljöboven

Sitter och väntar in dagens stora händelse nämligen F1 loppet på Silverstone, UK. Har under förmiddagen hunnit läsa en del mycket intressanta artiklar och de handlade om matsvinn, färre barn dör i olyckor och nedskräpning.

När det gällde matsvinn så vet säkert alla att det slängs en hel del mat. Men jag blev lite förvånad att det var så mycket som vi slängde i Sverige. Hela 50 kg ätbar mat och dryck slänger vi per person i Sverige. En familj på fyra personer slänger med andra ord 200 kg mat och dryck per år dvs 0,5 kg per dag. Här har vi alla lite att göra.

De dödliga olyckorna bland barn har minskat drastiskt i Sverige. År 1970 dog 421 barn i Sverige, handlar främst om trafikolyckor, självmord och drunkning. År 2013 var antalet nere i 58. Tittar man på könsfördelningen så är det flest pojkar, fyra av fem drunknade barn är tex pojkar. Men skillnaden mellan könen har minskat med tiden. Det intressanta i artikeln var att man även hade kikat på föräldrarnas utbildningsnivå och vad det innebar för utsattheten, särskilt bland pojkar. Pojkar vars mödrar bara har grundskoleutbildning hade en betydligt högre dödlighet i olyckor. Artikeln sa också att farligast lever barn i övre tonåren och säkrast lever barn i åldern 4-6 år. Finns mer att göra för att förhindra olyckor med dödlig utgång.

skrap

Jäklar vad alla kustländer i världen smutsar ner våra hav med skräp. Ny beräkningar visar att mellan 5-13 miljoner ton plastskräp årligen får våra hav ta emot. Största boven är Kina och andra länder som har en snabb utveckling och växande ekonomier. Sverige hamnar väldigt långt ner på listan som omfattar 192 länder. Slog man ihop EU 23 länder så hamnade EU på plats 18 på nedskräpningslistan och USA hamnade på plats 20. Även här har vi utmaningar och ett arbete att göra.

Så nu har man fått skriva av sig lite… 🙂 Nu till F1 och tummarna upp för Kimi Räikkönen och Ferrari!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s