Nu ska notan betalas

Det kan inte ha undgått någon i Eskilstuna att nu måste kommun dra åt svångremmen ordentligt ekonomiskt. Detta är nota efter tidigare majoritet i Eskilstuna och nu måste den betalas. Politik handlar om att prioritera och ha medborgarnas bästa i fokus hela tiden. Vi förtroendevalda förvaltar årligen runt 5 miljarder kronor för att bedriva bra kommunal kärnverksamhet till medborgarna i Eskilstuna. 

Då kan man fråga sig om fokus ska vara tex vindkraft, kretsloppspark, klotterväggar och en djurpark. Klart det är ett nej gällande dessa. 

När det gäller de kommunal vindkraftverken så kommer de förmodligen inte göra de vinster som kalkylerna var uppbyggda på. Nu får vi hoppas att den dyra vindkraftsatsningen som man gjort inte slutar i en stor förlust. Däremot kommer kommunen förlora mycket pengar på Samkraft, ett vindkraftbolag där kommunen är delägare. Vi var stark emot att satsa fler miljoner i detta bolag som stod nära en konkurs och har ekonomiska bekymmer nu igen. Men för den förra majoriteten så var det inga problem… 

Parken Zoo gjorde ett katastrof år 2014. Hela 27 miljoner i förlust på en verksamhet som omsätter ca 70 miljoner per år. Behöver inte säga mer om det. Nu kommer den nya majoriteten att sälja denna verksamhet.

Kretsloppsgallerian som redan innan spaden gick i backen skulle göra ett underskott på minst 2 miljoner per år. Detta sa vi NEJ till eftersom man måste ta ansvar för skattebetalarnas pengar. 

Klotterväggar kan man lägga ner tid och resurser på tydligen också. Detta har säkert redan kostat åtskilliga skattekronor för skattebetalarna. Vi får väl se vad som händer med dessa väggar.

Nu måste de kommunala bolagen och förvaltningar ta ett stort ansvar och ha en ekonomi i balans om vi ska kunna utveckla Eskilstuna. Det måste råda ordning och reda i ekonomin och allt måste finansieras krona för krona. Det innebär att kalkyler och siffror måste vara korrekta och inte växa med fler hundra procent efter ett beslut. Tänker på bl a fontänen och har inte glömt ishallen ännu heller.

Eskilstuna kommun står också för hela underskottet för butiken på centralstationen som säljer tågbiljetter. Den skulle SJ avveckla pga olönsamhet och då gick den förra majoriteten in och lovade stå för hela underskottet med våra skattepengar.

  
Nu får vi hoppas att mästerskapet gällande friidrotten i sommar håller sin ekonomi eftersom kommun har garanterat full underskottstäckning ifall man redovisar röda siffror.

Nu ser den nya majoriteten som består av socialdemokraterna, centerpartiet och moderaterna över alla verksamheter. Vi kommer bl a besluta om en ny bolagsstruktur efter en omfattande bolagsöversyn. 

Det kommer bli några tuffa år för Eskilstuna och vi kommer ta vårt ansvar för att Eskilstuna utvecklas och blir en bättre kommun för oss alla.

En reaktion på ”Nu ska notan betalas

  1. Det skulle vara intressant att få veta vem/vilka som satt och planerade samt vad dessa har för kompetens att göra detta!
    Har de inblandade adekvat utbildning?
    En person med byggnadsingenjörsutbildning borde ha kunnat kalkylera med dessa ”överraskningar”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s