Fyra månader och snart en gemensam budget 2016

Tiden rullar eller rättare sagt springer iväg och tempot är högt för att förbättra Eskilstuna. Nu har vi tillsammans med socialdemokraterna och centerpartiet ansvarat för Eskilstuna i fyra månader och samarbetet fungerar mycket bra. Många ärenden behandlas och nu väntar vår första gemensamma budget och ägardirektiv för de kommunala bolagen.

Alla nämnder jobbar hårt med sina budgetar och vi har tuffa utmaningar framför oss. Det ekonomiska läget är stabilt men visar också att åtgärder behövs för att fortfarande vara stark. Vi har krav på att kommunen måste visa ett överskott för att möta framtidens investeringar och utmaningar. Utan ett överskott äventyrar vi kommunens ekonomi och framtida satsningar. Ett överskott innebär bl a att kommunen kan hålla en hög självfinanseringsgrad och slipper därmed att låna mycket för alla investeringar. Det innebär också att vi kan satsa mer på skola, vård och omsorg. Ordning och reda gäller och allt ska kunna finansieras krona för krona.

Den 16 juni kommer budget och ägardirektiven för 2016 klubbas av kommunfullmäktige.

Vi kommer även inom kort fatta beslut om bl a:

– Framtiden för utbildningsinspektören dvs enheten som ansvarar för den fristående verksamheterna inom skolan. Under vilken förvaltning ska den ligga i framtiden?
– Kommunföretagens framtida organisation och struktur. Hur ska framtidens organisation och struktur se ut för våra kommunala bolag?
– Försäljning av Parken Zoo. Hur och vad ska ingå?
– Handelsplatsen Skiftinge.
– Uppdatering av klimatplanen

Foto vindkraft Rolsberga

När det gäller satsningarna som kommunen har gjort inom vindkraften så ser det dyster ut. Eskilstuna Energi & Miljös del i det samägda bolaget Samkraft är i gungning då bolaget brottas med stora ekonomiska bekymmer. När det gäller de kommunala vindkraftverken som skulle ge stora pengar till skolan så kan det bli noll kronor om regeringens får som de vill. De vill avskaffa skattesubventionen som gör att det blir en plus affär. Precis detta varnade vi moderater för när beslutet togs gällande vindkraften.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s