Överlever butiker i glesbygden genom bidrag?

Idag fick vi höra från regeringen att man tittar på ett stöd/bidrag till glesbygdbutiker som en utredning föreslår. Man pratar om 35 miljoner kronor som ska gå till minst 160 butiker*. Är det rätt väg att gå för att rädda butiker som man valt bort? Kanske eller kanske inte…

Självklart ska det finnas service/utlämningsställen på glesbygden för t.e.x post och medicin. Det tror jag att alla vi kan skriva under på. Det är självklart att hela landet ska leva.

eriks-livs-50

Första förutsättningen måste väl vara att de som bor i byn handlar alla sina varor där, ingen butik lever på att folk bara köper det dom ”glömde” att köpa i dom större köpcentrabutikerna. Det är alltså lite upp till de som bor på glesbygden att handla lokalt. Sedan måste butiksägarna anpassa sin verksamhet, sitt sortiment, sin bemanning och mobilisera de boende på orten och göra butiken tillräckligt attraktiv för att de ska handla där.

Bidrag kommer aldrig att lösa problemet. Om ingen handlar så spelar bidrag/stöd ingen roll.

Jag tvivlar lite på att detta kommer rädda handeln i glesbygden. Kanske näthandeln tar över även på glesbygden som det redan gör i många av våra städer.

*Det nya stödet ska kunna ges i två nivåer, ett till små butiker och ett till mycket små butiker.

Affärer som har en nettoomsättning på 2-11 miljoner kronor och där avståndet är minst 15 kilometer till annan butik kan få stöd på maximalt 300 000 kronor per år. Ett villkor är att butikerna ska hålla öppet minst 40 timmar per vecka.

För mycket små butiker, med omsättning mindre än två miljoner kan få stöd på 100 000 kronor per år. De ska vara öppna minst 20 timmar per vecka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s