Utveckla samverkan mellan kommunerna för att förstärka Västra Mälaren

Idag släppte vi moderater i Eskilstuna, Västerås, Strängnäs och Enköping områden som är viktiga att utveckla samverkan mellan våra fyra kommuner för att förstärka Västra Mälardalen.

Ni kan nedan läsa pressmeddelandet vi skickade till media imorse.

Vi vill utveckla samverkan mellan Västerås, Eskilstuna, Enköping och Strängnäs för ett starkare Västra Mälardalen.

Vi har under en tid jobbat med frågan hur vi moderater vill utveckla samverkan mellan våra fyra kommuner för att förstärka Västra Mälardalen.

Västra Mälardalen är en stark region som kan ännu bättre. Tillsammans har vi ca 320 000 invånare. Genom att knyta våra kommuner närmare varandra kan vi utvecklas snabbare. Kommunikationerna måste förbättra både på väg och järnväg. Självklart borde det vara motorväg mellan våra städer där det är möjligt och tågkommunikationer som underlättar pendling.

Trafiksäkerheten på våra vägar måste också förbättras.

Vi har idag redan ett starkt samarbete med Mälardalens högskola och med tillgång till högre utbildning kan våra städer och regionen utvecklas ännu bättre. Frågor som också utvecklar våra städers viktigaste verksamhet skola och omsorg. Vi behöver utveckla forskningen inom dessa områden och det kan göras med doktorander och forskning.

Teknikutveckling är en förutsättning och en arbetsmarknad där fler kan få arbete. Samma problem finns med hög ungdomsarbetslöshet. Det krävs kraftfulla åtgärder som ger grunden för nyanlända och ungdomar att få arbete. Yrkesintroduktionsanställningar YA är ett bra sätt att ytterligare ge fler ungdomar möjligheter att komma in på arbetsmarknaden.

Det ger en möjlighet att rekrytera framtida personal samtidigt som unga kan komplettera sin utbildning. Det måste ställas krav på försörjningsstöd så att de som behöver det också får verktyg för att kunna få jobb. Vi kommer att ta krafttag med åtgärder och förstärka för att minska ungdomsarbetslösheten och det kan vi tillsammans göra så att det finns tillgång på arbete i vår region. Alla behövs i Västra Mälardalen.

Verksamheter kompletterar varandra i Västerås finns en hamn och en flygplats och i Eskilstuna finns en kombiterminal för omlastning som är en tillgång för hela regionen. Våra fyra kommuner är tillsammans ett viktigt nav för logistik
Dessa måste bättre tas tillvara för att fortsätta utveckla våra kommuner.

Ett näringsliv som snabbt ges myndighetbesked och med servicegarantier, underlättar för att företag ska växa och etablera sig i vår region. Här kan också städerna samarbeta för att fler ska välja att etablera sig i regionen. Att få fler företag gynnar hela regionen.

Vi vill stärka samverkan mellan städerna för att skapa en större, starkare och intressantare region med tillväxt, fler arbetstillfällen, ett varierat bostadsutbud, bra pendlingsmöjligheter, utbildning och en mångfald av evenemang och fritidsaktiviteter.

Tillsammans kan vi skapa förutsättningar att utveckla hela Mälardalen.

Vi vill att samarbetar fördjupas i konkreta frågor för att effektivisera verksamheter, öka kvaliteten på kommunala tjänster och öka graden av integrationen kommunerna emellan.

Vi är öppna för att utreda möjligheten till ett djupare samverkan inom besöksnäringen för att öka turismen till vår region.

Elisabeth Unell (M) 070 5804819
Oppositionsråd Västerås

Jari Puustinen (M) 070 2692943
Oppositionsråd Eskilstuna

Anna Wiklund (M) 070 6825130
Kommunstyrelsen ordförande Enköping

Jacob Högfeldt (M) 070 5666222
Oppositionsråd Strängnäs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s