Vilken härlig vecka med budget, fullmäktige, nämnd och många samtal med Eskilstunabor

Nu endast tre dagar kvar av denna vecka och den har varit riktigt bra! I tisdags så hade vi kommunstyrelsemöte och där la alliansen fram sin budget för 2014. Stora och viktiga satsningar inom flera viktiga områden samt en skattesänkning på 20 öre presenterades av oss. Är riktigt nöjd med budgeten som vi i alliansen har arbetat fram för Eskilstuna.

Flera viktiga ärende behandlades på kommunstyrelsen såsom badhuset, gemensamt driftbolag, energikrav på nya byggnader, bildande av nytt stadsnätsbolag och mer pengar till isstadion.(klicka på länkarna för att se våra reservationer) Alliansen begärde återremiss på badhuset för ombearbetning gällande investeringen av ett nytt badhus. Gällande energikrav så vill vi inte se några kommunala särkrav vid vid byggande av flerbostadshus, lokaler och småhus på kommunal mark samt i markanvisningsavtal med exploatörer. Vi behöver fler bostäder i Eskilstuna och färre hinder! Vi anser också att marknaden kan sköta driften av stadsnätet och då behöver vi inget kommunalt bolag för det. Vi ska inte konkurrera med näringslivet! Isstadions investering har totalt skenat och är nu ca 72 miljoner från grunden på ca 41 miljoner. Mycket kan sägas om det. En viktig och stor fråga är det gemensamma driftbolaget mellan Eskilstuna Energi & Miljö AB och Strängnäs Energi AB (SEVAB). Där lämnade vi i alliansen ett särskilt yttrande med stark betoning på att den framtida harmoniseringen inte ska innebär höjda taxor för eskilstunabor och näringslivet i Eskilstuna.

Igår så hade vi fullmäktige och flera ärenden behandlades och några debatterades ordentligt. Ett kärt ärende var driften och ägandet av Parken Zoo och där tror fortfarande majoriteten bestående av socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet att den bästa ägaren av Parken Zoo är kommun. Ni läser rätt! Vi moderater tillsammans med alliansen är övertygade att Parken Zoo behöver en ny ägare som kan utveckla verksamheten och skapa en långsiktighet med en stabil ekonomi. Parken Zoo är viktigt för Eskilstuna och då behövs en aktiv ägare som vill utveckla verksamheten. Sen kom ett ärende om egen vindkraft för Eskilstuna kommunkoncern. Där har vi i alliansen enats i en lösning som kommer presenteras vid budgetdebatten i juni.

Sen blev det riktigt het kring frågan om omdisponeringen av investeringsbudgeten i barn och utbildningsnämnden. Vi i alliansen har hela tiden varit emot att flytta pengar från ”kontot” Nya förskoleavdelningar eftersom Eskilstuna behöver fler förskolor för att möta den stora efterfrågan av platser samt minska barngrupperna. Investeringspengarna skulle gå till Gillberga skolan som är i behov av en verksamhetsanpassning. Vi i alliansen anser att man från nämnden kunde ”äska” investeringspengarna från kommunstyrelsen. Vi anser att fler förskoleavdelningar behövs samt att en verksamhetsanpassning behövs på Gillberga skolan.

Idag har jag haft nöjet att få besöka British Mini i Eskilstuna. De bedriver förskoleverksamhet med ca 150-160 barn i centrala Eskilstuna. Var ett bra och givande besök med bra samtal.

Nu väntar kampanj med Trygga Eskilstuna vid systembolaget om langning!

Imorgon blir det träff med migrationsministern Tobias Billström.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s