Hur stor ska klyftan vara LO?

År efter år får man höra om löneklyftan som finns mellan en VD i ett stort börs bolag jämfört med en industriarbetare. LO hade räknat ut att VD tjänade 40 gånger mer än industriarbetaren. Det är man emot och det är helt ok. Min fråga är hur stor tycker man att klyftan ska vara för att vara lagom?

Det sannolika är att man fortfarande är sur över regeringens jobbskatteavdrag som sedan 2006 gett betydligt mer i plånboken för låginkomsttagarna än de fackliga löneförhandlarna.

2 reaktioner på ”Hur stor ska klyftan vara LO?

 1. Tja Jari. Det finns säkert inget sådant tal. Din fråga är ju på det sättet ganska medvetet retorisk. Det är väl som så att de fackliga organisationerna kanske ska börja ta lite mindre samhällsansvar (dvs en löneutveckling i takt med våra konkurrentländer). De där VD:arna talar ju en del av dem grötmyndigt om hur viktigt det är att löntagarna inte begär för höga löneökningar. Problemet är ju bara att de inte ser kopplingen till sitt eget exempel.

  Enda sättet att börja minska på skillnaden är ju att de fackliga organisationerna börjar ta för sig mer av företagens vinstmedel.

  Och Jari – de där skattesänkningar har inte kompenserat för ökade avgifter till a-kassan eller för försämringarna av förmånerna från a-kassan. Jobbskatteavdraget har ingen bäring på denna debatt.

  Frågan till dig, Jari, vad du tycker att en rimlig lönenivå (inkl bonus och andra ersättningar) ska var för en VD?

  • Tjena Göran,
   Frågan var mycket medvetet retorisk.
   När det gäller lönenivåer på en VD så varierar det från bransch till bransch och sätts av en styrelse dvs ägarna. I mina ögon ska lönen samt ev. bonus och förmåner vara kopplade till uppsatta mål och långsiktighet. Det innebär att om man ej uppnår dessa så utfaller ingen bonus eller förmåner.
   Jag har inga problem med att en VD tjänar pengar, om beloppet är 50 000:- eller 1 miljon i månaden är något som ägarna bestämmer. Om ägarna för ett bolag anser att denna person kan bidra till att utveckla och driva bolaget framåt så sätter de en lön därefter och flertalet av de större bolagen är även globala.
   Sedan kan man även jämföra VD lönerna i Sverige med utlandet och då har en VD i Sverige lägre lön jämför med en VD i tex ett europeiskt bolag.
   //Jari

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s